ENG
ΕΛΛ
02 Απρ. 2017
Κυριακή
11:30 - 13:00
«Red Spring», Πασχαλινό εικαστικό εργαστήρι για οικογένειες, ηλικίες 4+

Το Κόκκινο χρώμα είναι συνδεδεμένο με τη ζωή, την αγάπη, την ευεξία και τη δύναμη. Την Άνοιξη το κόκκινο συνδέεται με τη χαρά της γιορτής και την αναγέννηση της φύσης, ενώ για πολλούς λαούς είναι σύμβολο ευτυχίας και καλοτυχίας. Οι συμμετέχοντες φέρνουν από το σπίτι ένα κόκκινο αντικείμενο. Γράφουν σε ένα χαρτάκι τι πιστεύουν ότι συμβολίζει το κόκκινο χρώμα και κρεμούν το αντικείμενο μαζί με το σημείωμα στο μεγάλο πεύκο της αυλής του Μουσείου. Με έμπνευση τα “κόκκινα” έργα της Συλλογής, τα παιδιά δημιουργούν με κόκκινη τέμπερα ατομικές συνθέσεις χρησιμοποιώντας την τεχνική της μονοτυπίας. Στη συνέχεια συλλέγουν φυσικά υλικά από τις αυλές και τους Κήπους του Μουσείου και τα αποτυπώνουν με την τεχνική της ιχνογράφησης πάνω σε έναν μεγάλο καμβά σχηματίζοντας όλοι μαζί ένα ομαδικό έργο. Φεύγοντας παίρνουν μαζί τους ένα διαφορετικό αντικείμενο από αυτό που κρέμασαν στην αρχή στο δέντρο.

Ελεύθερη συμμετοχή στο εργαστήρι με την είσοδο στο Μουσείο.

Γενική είσοδος: 5€, μειωμένη: 3€, οικογένειες (μέχρι 4 μέλη): 10€, εκδήλωση ενδιαφέροντος για το εργαστήρι εδώ.

Σχεδιασμός: VYCA (Very Young Contemporary Art)

Ιανουάριος - Φεβρουάριος
Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Μουσείο Βορρέ, Ιανουάριος – Φεβρουάριος

Το Moυσείο Βορρέ, σε συνεργασία με το Very Young Contemporary Art (VYCA), παρουσιάζει μια ενότητα εικαστικών εργαστηρίων με τίτλο: “Looking at Art - Παρατηρώντας την τέχνη”.

Εργαστήρια που μέσα από ενεργητικές εκπαιδευτικές τεχνικές, επιδιώκουν να εξοικειώσουν το νεότερο κοινό με το περιεχόμενο και τον ρόλο της μοντέρνας τέχνης, να δώσουν χώρο και αφορμές για δημιουργική έκφραση και να εντάξουν τις εικαστικές τέχνες στην καθημερινότητα μικρών και μεγάλων.

Κυριακή 22 Ιανουαρίου, 11:30 - 13:00, «Πίσω από τις λέξεις» , ηλικίες 8+

Ένα διαδραστικό, εκπαιδευτικό παιχνίδι κατά μήκος της Πινακοθήκης. Τι πληροφορίες μεταφέρει ο τίτλος ενός έργου; Αλλάζει την αρχική εντύπωση του θεατή για το περιεχόμενό του; Πώς θα περιέγραφες ένα έργο με μία μόνο λέξη; Φτιάξε μια φανταστική ζωγραφιά από τυχαίες λέξεις! Αλήθεια, με τι μοιάζει μια λέξη; Μπορείς να ζωγραφίσεις με λέξεις;

Οι συμμετέχοντες εξερευνούν την Συλλογή και δημιουργούν τα δικά τους έργα. Το εργαστήριο έχει ως στόχο τη γνωριμία των οικογενειών με τα έργα της Συλλογής μέσα από συνεργατικές δραστηριότητες, παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς μέσα στον εκθεσιακό χώρο.

Συμμετοχή: 8€, εκδήλωση ενδιαφέροντος για το εργαστήρι εδώ.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου, 12:00 - 15:00, «RΕΑD MY VOICE», οι έφηβοι διαβάζουν τα έργα με τη δική τους φωνή, ηλικίες 11+

Οι συμμετέχοντες δημιουργούν ηχητικές ιστορίες με έμπνευση τα έργα του Μουσείου. Δίνουν την δική τους ερμηνεία σε έργα της συλλογής από διάφορες ιστορικές περιόδους και ηχογραφούν τις προσωπικές τους αφηγήσεις με τον δικό τους λόγο και ύφος. Για έναν ολόκληρο μήνα, οι ηχογραφημένες αυτές αφηγήσεις θα αποτελούν εναλλακτικούς ηχητικούς οδηγούς (gallery audio guides), για τους επισκέπτες του Μουσείου (qr codes, mp3 players), ενώ στη διάθεση τους θα είναι σε μορφή εντύπου τα κείμενα και τα σχέδια των εφήβων.

Συμμετοχή: 15€, εκδήλωση ενδιαφέροντος για το εργαστήρι εδώ.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, 11:00 - 15:00, «Re-imagine High Art - Φαντάσου την Τέχνη απ’ την αρχή!», εικαστικό εργαστήρι για οικογένειες, ηλικίες 4+

- Ζωγράφισε, άλλαξε, παραμόρφωσε, φτιάξε από την αρχή ή κάνε κομματάκια μερικά από τα πιο γνωστά έργα της συλλογής του Μουσείου. Δραστηριότητες ζωγραφικής, κολάζ και γκράφιτι σε wall projections που θα τρέχουν παράλληλα σε όλη την πινακοθήκη του Μουσείου.

- Πάρε μέρος στο πιο χρωματιστό νοητικό παιχνίδι που έγινε ποτέ σε Μουσείο! Φτιάξε το δικό σου mind map! Σε όλη την νέα πτέρυγα.

Ελεύθερη συμμετοχή στο εργαστήρι με την είσοδο στο Μουσείο.

Γενική είσοδος: 5€, μειωμένη: 3€, οικογένειες (μέχρι 4 μέλη): 10€, εκδήλωση ενδιαφέροντος για το εργαστήρι εδώ.

06 Νοε. 2016
Κυριακή
10:00
Ανοίγει στο κοινό η Πτέρυγα Γιάννη Σπυρόπουλου

Το Μουσείo Βορρέ και το Μουσείο Σπυρόπουλου συνεργάζονται και σας προσκαλούν!

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, από τις 10:00 π.μ. ανοίγει για το κοινό στην πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, η πτέρυγα Γιάννη Σπυρόπουλου, που θα είναι αφιερωμένη στο έργο του μεγάλου ζωγράφου. Αυτή η μόνιμη έκθεση δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει το εύρος και την δυναμική της μακράς δημιουργικής πορείας του πιο συστηματικού και συνεπή εκφραστή της αφαίρεσης στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες για τον Γιάννη Σπυρόπουλο εδώ.

Ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους!

Κυριακή 6 Νοεμβρίου

11:30 - Εργαστήρι για οικογένειες: «Τι είναι τελικά η Αφηρημένη Τέχνη; A Toy Story»

Τα παιδιά ανακαλύπτουν το έργο του ζωγράφου Γιάννη Σπυρόπουλου (για παιδιά 4-9 ετών). Tα παιδιά θα πρέπει να φέρουν μαζί τους 2 αγαπημένα τους παιχνίδια. Δηλώστε Συμμετοχή εδώ Επιμέλεια εργαστηρίου: Very Young Contemporary Art (VYCA). *

13:00 - Ξενάγηση από τον κ. Μάνο Στεφανίδη, Καθ. της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην έκθεση Γιάννη Σπυρόπουλου και στην μόνιμη συλλογή του ΜουσείουΒορρέ. *

Κυριακή 13 Νοεμβρίου

11:30 - Εργαστήρι για οικογένειες: «Τι είναι τελικά η Αφηρημένη Τέχνη; A Toy Story»

Τα παιδιά ανακαλύπτουν το έργο του ζωγράφου Γιάννη Σπυρόπουλου (για παιδιά 4-9 ετών). Tα παιδιά θα πρέπει να φέρουν μαζί τους 2 αγαπημένα τους παιχνίδια. Δηλώστε Συμμετοχή εδώ Επιμέλεια εργαστηρίου: Very Young Contemporary Art (VYCA). *

13:00 - Ξενάγηση από τον κ. Γιάννη Παπαιωάννου, Δρ. της Ιστορίας της Τέχνης στην έκθεση Γιάννη Σπυρόπουλου. *

* Ελεύθερη συμμετοχή στις εκδηλώσεις με την είσοδο στο Μουσείο.

Γενική εισοδος: 5€, μειωμένη: 3€, Οικογένειες (μέχρι 4 μέλη): 10€

22 Οκτ. 2016
Σάββατο
10:00
Martha Jungwirth: Στην Πάρο

Από τις 22 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου θα εκτίθενται στο Μουσείο Βορρέ επιλεγμένες ακουαρέλες από τη σειρά «Πάρος», της «πρωτοπόρου της Αυστριακής εικαστικής σκηνής» Martha Jungwirth, η οποία θεωρεί το ομώνυμο κυκλαδίτικο νησί ιδανικό τόπο δημιουργίας και έμπνευσης.

Τα έργα που δημιουργήθηκαν το 2015 στην Πάρο, δεν έχουν τίποτα το παραστατικό, δεν επιδιώκουν να απεικονίσουν την ορατή πραγματικότητα και είναι κάτι πολύ περισσότερο από ελεύθερες εκδοχές ενός συγκεκριμένου θέματος. Η Jungwirth δεν ζωγραφίζει την πραγματικότητα, ούτε σύμφωνα με αυτή, αλλά την αντίδρασή της σε αυτή.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2016, απονεμήθηκε στην Martha Jungwirth το Βραβείο Τέχνης του Ιδρύματος Klocker, βραβείο που απονέμεται σε καλλιτέχνες «με εξέχουσα σημασία για την εξέλιξη της αυστριακής τέχνης». Τα έργα της σημαντικής εικαστικού, εκτέθηκαν τελευταία στην Galerie Krinzinger στην Βιέννη.

Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Antonia Rahofer.

Ώρες λειτουργίας: 10:00 - 14:00, Σάββατο-Κυριακή.

Κατόπιν συνεννόησης μπορούν να διοργανωθούν ξεναγήσεις με την επιμελήτρια της έκθεσης, εκδήλωση ενδιαφέροντος εδώ.

06 Μαρ. 2016
Κυριακή
11:00
Τα παιδιά μαθαίνουν για την υγεία μέσα από την τέχνη

Πρότυπο διαδραστικό πρόγραμμα για τα παιδιά και την οικογένεια στο Μουσείο Βορρέ..

Μαθαίνουμε για την επιστήμη, τις τέχνες, την υγεία και το περιβάλλον..

Εργαστήρια:
• Φωτεινό ταξίδι μέσα από τα εκθέματα στα μονοπάτια του σώματος και των αισθήσεων.
• Βλέπω, ακούω, αφουγκράζομαι. Τι είναι μέσα;
• Οι φυσαλίδες της υγείας.
• Πολύχρωμες δημιουργίες και γευστικές απολαύσεις, από το βιταμινόκηπο.

Σχεδιάζουμε πρωτότυπες αποκριάτικες στολές μέσα από το πρόγραμμα ανακυκλώσιμης τέχνης με φρούτα, βότανα, λαχανικά και όλα τα υλικά της φύσης.

Κόστος: 15 ευρώ

Δηλώστε συμμετοχή εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο:
τ: 2106827284
e: info-health@evrostia.com

12 Δεκ. 2015
Σάββατο
11:30
Καλλιτεχνικό εργαστήρι για όλη την οικογένεια με τον Κ.Παπαμιχαλόπουλο

Ένα δημιουργικό εργαστήρι για όλη την οικογένεια, υπό την καθοδήγηση του πολυτάλαντου εικονογράφου, δημιουργού comics και εικαστικού Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου.

Γονείς και παιδιά θα αντλήσουν ιδέες και έμπνευση από τη συλλογή του Μουσείου και στη συνέχεια με τη βοήθεια του Κωνσταντίνου θα πειραματιστούν, χρησιμοποιώντας το τυχαίο, τεχνικές blot-print αποτυπωμάτων και φαντασία για να δημιουργήσουν τις δικές τους συναρπαστικές εικόνες.

Δυο ώρες δημιουργίας, που θα μεταμορφώσουν την ημέρα μικρών και μεγάλων!

Δηλώστε συμμετοχή εδώ, θέσεις περιορισμένες.

* Το κόστος συμμετοχής είναι 15 euro ανά οικογένεια και περιλαμβάνει την είσοδο στο Μουσείο Βορρέ , την δραστηριότητα και τα υλικά στο εργαστήρι. Κατάλληλο για παιδιά 5 -12 ετών.

17 Ιουνίου 2015
Τετάρτη
“Το Σώμα, Αλλιώς”

H έκθεση, “Το Σώμα, Αλλιώς” συγκεντρώνει έναν σημαντικό αριθμό έργων φωτογραφίας και σχεδίου των Blair Brennan, Αντώνη Χουδαλάκη και Jean René Leblanc, που παρουσιάζουν υπερβατικά σώματα με μεγάλη υποκειμενικότητα και φαντασία. Τα έργα είναι κάτι σαν πορτραίτα που εστιάζουν στη σάρκα (Leblanc), στην εσωτερική πανοπλία (Brennan) και είτε στη σάρκα είτε στο «ντυμένο» σώμα όπου οι κοινωνικές δομές ή αξίες αντιστρέφονται (Χουδαλάκης). Το σώμα διατηρεί μια προνομιούχο θέση στο σύνολο της πρακτικής τους, μιας πρακτικής που παρά το εύρος της, αρνείται να δώσει εύκολες απαντήσεις. Τα έργα θα εκτεθούν απαλλαγμένα από πλαίσια, ώστε να δοθεί έμφαση στον μυστήριο και μαγικό χαρακτήρα τους και να αποσπάσουν φρέσκες ερμηνείες. Η έκθεση στοχεύει να δημιουργήσει διαλόγους σε πολλά επίπεδα που φέρνουν προς συζήτηση σχέσεις, μνήμες και συναισθήματα που έρχονται στην επιφάνεια όταν τα σώματα εκτίθενται στην τέχνη.

Επιμελήτρια: Κατερίνα Πιζάνια, Ph.D.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Blair Brennan, Καναδάς
Jean-René Leblanc, Καναδάς
Αντώνης Χουδαλάκης, Ελλάδα

Ομιλίες επιμελήτριας και καλλιτεχνών: Κυριακή 21 Ιουνίου @ 12:30 μ.μ.

20 Οκτ. 2014
Δευτέρα
“Ιστορία - Ειρωνεία”. Από τις συλλογές του Μουσείου Βορρέ


• Είναι ή δεν είναι η τοπική μας ιστορία κομμάτι της παγκόσμιας;
• Πόση ειρωνεία κρύβεται στην μυθοποίηση του γούστου, αλλά και στην πίστη πως ένα έργο τέχνης είναι κατ́ ανάγκην “αιώνιο”;
• Ειναι ιστορικά πιο έγκυρο το δημόσιο ή το ιδιωτικό μουσείο, και γιατί; (Με άλλα λόγια κράτος ή ατομική πρωτοβουλία;).
• Είναι τελικά το kitsch ιστορικό φαινόμενο ή η έμπρακτη αμηχανία μας εμπρός στην ολομέτωπη επίθεση του μεταμοντέρνου;
• Η εποχή μας, όπως τη καταντήσαμε, θα κριθεί με όρους ιστορίας ή ειρωνείας, και από ποιον;

Το Μουσείο Βορρέ, συνεχίζοντας τις ανανεωμένες του δραστηριότητες, επισκοπεί κριτικά τα σαράντα χρόνια της Μεταπολίτευσης, αλλά και τη δική του ιστορία ως πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης στη χώρα, με μια διπολική έκθεση. Μια πρόταση με δυο επιμελητές και δυο εικαστικά πρόσωπα, που διεκδικεί τόσο αισθητικό όσο και πολιτικό πρόσημο και που έρευνα τα όρια ανάμεσα στην ιστορία και την παρώδησή της.

Στην έκθεση “Ιστορία - Ειρωνεία“ που εγκαινιάζεται στο Μουσείο Βορρέ στις 20 Οκτωβρίου, ο Μάνος Στεφανίδης επιλέγει από τις συλλογές του Μουσείου και επαναπροτείνει εκείνα τα έργα που έχουν γράψει ιστορία, δηλαδή τα αριστουργήματα (τι επικίνδυνος όρος!) και τα αντιπαραθέτει προς τα άλλα που εξέφρασαν ένα μάλλον εφήμερο γούστο, μια μόδα, ένα στυλ που δεν μακροημέρευσε. Ο Άγγελος Παπαδημητρίου, στο ίδιο κλίμα, στήνει ένα μικρό μνημείο μέσα στο Μουσείο με τον ιντριγκαδόρικο τίτλο “Οι Συγχωρεμένοι“ (ή, η ελληνική τέχνη πάει στον παράδεισο). Πρόκειται για ένα “μνημείο“, στημένο με την γνωστή, βιτριολική θεατρικότητα του καλλιτέχνη που αφορά στην λήθη και την συγχώρεση όσων, στο όνομα της τέχνης πάντα, διέπραξαν ανοσιουργήματα. Και ίσως διαπράττουν ακόμη..

Επανεκτίθενται 150 περίπου έργα των Γεράσιμου Σκλάβου, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Χρήστου Καπράλου, Γιάννη Σπυρόπουλου, Ναυσικάς Πάστρα, Βλάση Κανιάρη, Αλέξη Ακριθάκη, Χρύσας Βαρδέα, Χάρη Γαβρήλου, Μποστ, Νίκου Κεσσανλή, Σταύρου Ιωάννου, Χρύσας Ρωμανού, Τάκι, Γιάννη Κουνέλλη, Λουκά Σαμαρά, Jean Xceron, Όπυς Ζούνη, Αχιλλέα Απέργη, Θανάση Στεφόπουλου, Γιώργου Βογιατζή, Χριστίνας Ζερβού, Γιάννη Μίχα, Θοδωρή Καλούμενου, Κώστα Κουλεντιανού, Βασίλη Σκυλάκου, Στάθη Λογοθέτη, Βαλέριου Καλούτση, Μιχάλη Γιαννούρη, Δημήτρη Τσαμαρντινού, Θέμου Μαΐπα, Υβόννης Συρμοπούλου, Βούλας Γουνελά, Γιώργου Τούγια, Καίτης Αντύπα, Γιώργου Λαναρά, Μάριου Πράσινου, Βαγγέλη Φαεινού, Θωμά Φανουράκη, Δημήτρη Περδικίδη, Ιωάννας Σπητέρη, Γιώργου Μαυροΐδη, Γιώργου Λαζόγκα, Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, Γιώργου Λάππα, Θράφια, Γιάννη Μπουτέα, Δημήτρη Αληθεινού, Κυριάκου Κατζουράκη, Γιάννη Φωκά, Θόδωρου, Άγγελου Αντωνόπουλου, Θόδωρου Παπαγιάννη, Αντωνίας Παπατζανάκη, Παύλου, Γρηγόρη Σεμιτέκολο, Νικήτα Φλέσσα, Μανώλη Πολυμέρη, Γιώργου Γυπαράκη, Απόστολου Γεωργίου, Κωνσταντίνου Ξενάκη, Μιχάλη Αρφαρά, Ξενοφώντα Δεστέφανου, Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη, Κυριάκου Ρόκου, Νίκου Χουλιαρά, Δημοσθένη Σκουλάκη, Αχιλλέα Χρηστίδη, Αλέξανδρου Ψυχούλη, Ασπάσιου Χαρωνιτάκη, Δημήτρη Σακελλίωνα και άλλων.

Αριστουργήματα, λοιπόν, ή ανοσιουργήματα, κρατική “αυθεντία“ ή ιδιωτική “αυθαιρεσία“, σοβαροφάνεια ή χιούμορ, αντικειμενικότητα ή προσωπική αλήθεια;

Θέλετε να το βαρύνουμε περισσότερο; Ιστορία είναι η εσωτερική εμπειρία του ανθρώπου ενώπιον του θανάτου και ειρωνεία αντίστοιχα η συνειδητοποίηση του εφήμερου των πάντων απέναντι στον απόλυτο χρόνο. Επίσης είναι άλλο πράγμα η τέχνη-φυγή μέσα από την ιστορία (δηλαδή μέσα από την εικονογράφησή της) και άλλο πράγμα η τέχνη που σηκώνει το βάρος της ιστορικής στιγμής, περιφρονώντας κλασικούς κανόνες και αιώνιες αξίες. Το κόστος του παρόντος πληρώνεται πάντα με τα λύτρα του μέλλοντος. (από τον δίγλωσσο ομότιτλο του καταλόγου της έκθεσης)

Παράλληλα
Το Μουσείο Βορρέ δίνοντας χώρο σε καινοτόμες προσπάθειες, με τις οποίες αξιοποιείται η τέχνη και η καλλιτεχνική έκφραση για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, φιλοξενεί στο εργαστήρι του, την έκθεση “Πρόσωπα και προσωπεία“ με έργα μελών της κοινότητας ΚΕΘΕΑ - ΝΟΣΤΟΣ. Την έκθεση οργανώνει η Ακτ-ειν, κοινωνική επιχείρηση που στηρίζει με το έργο της άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω, βάλετε το Μουσείο Βορρέ στην Παιανία στο πρόγραμμά σας!


“Ιστορία - Ειρωνεία“: 20/10/2014 έως 01/03/2015
Ιδέα - κείμενα - επιμέλεια: Μάνος Στεφανίδης
Εικαστική εγκατάσταση: Άγγελος Παπαδημητρίου
Σχεδιασμός καταλόγου: Κώστας Κωστόπουλος, Άγγελος Παπαδημητρίου
Αρχιτεκτονική του χώρου - φωτισμοί: Αναστάσης Βορρές
Γενικός συντονισμός: Νεκτάριος Βορρές

27 Ιουν. 2014
22:30
Νύχτα στο Μουσείο Βορρέ: Ύπνος κοντά στους πίνακες του Γιάννη Σπυρόπουλου

Στις 27 Ιουνίου 2014, το Μουσείο Βορρέ και το Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου, υποδέχονται 50 συμμετέχοντες σε μια πρωτότυπη δράση.

«Νύχτα στο Μουσείο Βορρέ: Ύπνος κοντά στους πίνακες του Γιάννη Σπυρόπουλου».

Η δράση «Νύχτα στο Μουσείο Βορρέ», είναι ένα κάλεσμα προς το κοινό να γνωρίσει το έργο του Γιάννη Σπυρόπουλου, υπό άλλες συνθήκες, σε άλλο χρόνο και κυρίως βλέποντας με άλλη πρόθεση.

Ακολουθώντας το πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε μια ιδιαίτερη διαδικασία και να βιώσουν αρκετές ώρες τους πίνακες στο χώρο Μουσείου. Ήδη τακτοποιημένοι στα στρώματα ύπνου, θα παρακολουθήσουν μια σύνθετη παράσταση, όπου τα έργα φωτίζονται και απο-φωτίζονται σαν ζωντανές υπάρξεις που αναπνέουν, ενώ αποκτούν φωνή μέσα από ηχητικές συνθέσεις εμπνευσμένες από τα ίδια.

Η χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη και ο σύνθετης Τρύφωνας Κουτσουρέλης, αντλώντας έμπνευση από το έργο του ζωγράφου, στήνουν μια «Χορογραφία Φωτός και Ήχου», όπου ερμηνευτές είναι οι ίδιοι οι πίνακες.

Στη συνέχεια της δράσης, οι συμμετέχοντες θα κοιμηθούν στο χώρο της έκθεσης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, ξεκινά στις 22:30 την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014 και ολοκληρώνεται στις 09:00 το Σάββατο 28 Ιουνίου 2014.

Αναλυτικότερα:

22:30-23:00 Προσέλευση και συγκέντρωση στον κήπο του Μουσείου Βορρέ - Υποδοχή
23:00-23:35 Περιήγηση στους κήπους του Μουσείου Βορρέ με την Αποστολία Παπαδαμάκη
23:35-24:00 Είσοδος στην έκθεση «΄Ένας νέος Αιώνας για τον Κλασσικό της Αφαίρεσης» και τακτοποίηση για ύπνο (ακούγεται Απαγγελία της Έρημης Χώρας (The Waste Land) TS Eliot, από τον ίδιο τον ποιητή)
24:00-01:00 Παράσταση: «Χορογραφία Φωτός και Ήχου»
01:00-07:00 Ύπνος
07:00-07:30 Ξύπνημα
07:30-08:30 Πρωινό
09:00 Αναχώρηση

Γενικές πληροφορίες

Η πρόσκληση απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες και το κόστος συμμετοχής είναι 30 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ηλεκτρονικά εδώ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας καθώς οι θέσεις για τη δράση είναι περιορισμένες (50).

• Όροι-πληροφορίες    • Υπεύθυνη δήλωση

Οι συντελεστές

Πραγματοποιώντας την ιδέα του Αναστάση Βορρέ

Οργάνωση εκδήλωσης: Όλγα Δανιηλοπούλου, Νεκτάριος Βορρές
Επιμέλεια εκδήλωσης: Κατερίνα Φρουζάκη, Ίων Βορρές
Επιμέλεια Δράσης - Σχεδιασμός Φωτισμού: Αποστολία Παπαδαμάκη
Μουσική Σύνθεση – Σχεδιασμός Ήχου: Τρύφωνας Κουτσουρέλης
Επικοινωνία: Φοίβος Σακαλής

31 Μαρ. 2014
19:30
Γιάννης Σπυρόπουλος, Ένας νέος αιώνας για τον κλασσικό της Αφαίρεσης

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννηση του μεγάλου εικαστικού, παρουσιάζονται στο Μουσείο Βορρέ, δεκάδες έργα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου αλλά και από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές, που αποτυπώνουν την μακρά ζωγραφική διαδρομή του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη.

Η έκθεση συνιστά μια σε βάθος ματιά στο πλούσιο έργο του πιο συστηματικού και συνεπή εκφραστή της αφαίρεσης στην Ελλάδα. Οργανωμένη χρονολογικά, ανατέμνει όλα τα στάδια της μοναδικής πορείας του Γιάννη Σπυρόπουλου, ιχνηλατώντας 50 χρόνια εικαστικής δημιουργίας ενός απερίσπαστου δεξιοτέχνη, ενός χειρώνακτα, που με ύφος απόλυτα προσωπικό, τόλμη και αφοσίωση, επιδίωξε την απεικόνιση του μη ορατού, του απόλυτου. Ο ίδιος έλεγε: «΄Απλωσα το σκοτάδι για να βρω το φως» και μιλούσε πράγματι για την ακτινοβολία που κατάφερε να δει, να συλλάβει και να ζωγραφίσει!

Για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του, αλλά και 54 χρόνια από τη βράβευσή του (Premio Unesco) στην 30ή Μπιενάλε Βενετίας, αυτή η έκθεση έρχεται να υπενθυμίσει τη σημασία αλλά και τη διαχρονικότητα του έργου του κλασσικού της αφαίρεσης.

Στα πλαίσια της έκθεσης θα προβάλλεται βίντεο με το έργο όλων των καλλιτεχνών που έχουν τιμηθεί με το Έπαθλο Γιάννη Σπυρόπουλου τα τελευταία 25 χρόνια.

Προγραμματίζονται επίσης διάφορες εκδηλώσεις, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολικής ηλικίας.

Πληροφορίες για την έκθεση:

Διάρκεια: 31 Μαρτίου – 30 Ιουνίου 2014
Εγκαίνια: Δευτέρα 31 Μαρτίου, ώρα 19:30
Ώρες λειτουργίας: Σάββατο & Κυριακή 10:00-17:00
Επιμέλεια έκθεσης: Όλγα Δανιηλοπούλου – Νεκτάριος Βορρές

14 Μαρ. 2014
19:00
ΔΕΣ ΤΟ ΑΛΛΙΩΣ! …Ετήσια Τελετή «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ» 2013–2014 του Σ.Κ.Ε.Π.

Η ομάδα του Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους σας προσκαλεί με μεγάλη χαρά να συμμετάσχετε στη βιωματική/διαδραστική τελετή «Αποτυπώματα» 2013 - 2014, την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 στις 19.00, στο Μουσείο Βορρέ.

ΜΑΖΙ θα προσεγγίσουμε την διαφορετικότητα, για να δούμε αλλιώς τον κόσμο γύρω μας!

Οι μικροί & μεγάλοι προσκεκλημένοι μας θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στα παρακάτω εργαστήρια:
- Παίζοντας Bocce όλοι μαζί, σε Unified Teams
- Δες το Αλλιώς: Εκπαιδευτικό Εργαστήρι Προσομοίωσης Αισθητηριακής Αναπηρίας
- Σλάλομ στο Μουσείο: Πρόγραμμα Προσομοίωσης Κινητικής Αναπηρίας
- Εισαγωγή στη Νοηματική γλώσσα
– Κρυπτόλεξο
- Tape Art
- Wall of Wishes
- Άπλωσε τις σκέψεις σου! Μηνύματα και ζωγραφιές
- Κάνε το αόρατο, ορατό! Κολλάζ/ζωγραφική

Η δράση «Αποτυπώματα» 2013 – 2014 του Σ.Κ.Ε.Π. τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

5 Νοεμ. 2013
20:00
Η Δύναμη του τόπου: Γυναίκες Δημιουργοί στην Τοπιο(γραφία) του Καναδά

Το Μουσείο Βορρέ παρουσιάζει την έκθεση, «Η Δύναμη του Τόπου – Γυναίκες Δημιουργοί στην Τοπιο(γραφία) του Καναδά», η οποία προβάλλει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό έργα που φιλοτεχνήθηκαν από γυναίκες δημιουργούς από μη μητροπολιτικές βόρειες περιοχές του Καναδά. Κάποιες από αυτές βρίσκονται στο ξεκίνημα της πορείας τους, ενώ άλλες είναι ήδη καταξιωμένες στα καλλιτεχνικά πράγματα.

Η έκθεση αυτή μας μυεί με συναρπαστικό τρόπο σε σχέδια, σύμβολα και εγκαταστάσεις, αναπαριστώντας έτσι τις περιεκτικές, δυναμικές αλλαγές που σαρώνουν τις απέραντες πεδιάδες του Καναδά. Τα έργα επιδιώκουν να παρουσιάσουν εναλλακτικές προσεγγίσεις στην απεικόνιση του «τόπου». Οι καλλιτέχνες μοιράζονται με τους θεατές «σκηνές μιας γης, ενός τόπου» που είναι το σκηνικό της ζωής τους. Συλλαμβάνουν, αναδημιουργούν και μοιράζονται κομμάτια του Καναδά, την ποιητικότητα μιας περιοχής που είναι σε τροχιά μόνιμης αλλαγής.

Ανεκτίμητη είναι η συμβολή της επιμελήτριας της έκθεσης Dr. Κατερίνας Πιζάνια για την πραγματοποίησή της.

Η έκθεση αυτή, με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Καναδικής Πρεσβείας και του φιλέλληνα Πρέσβη κ. Robert W. Peck, θα είναι το τελευταίο πολιτιστικό δρώμενο των εορτασμών ενός έτους που σημειώνει την 70ή επέτειο διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Καναδά και της Ελλάδας, επέτειος που σηματοδοτεί την πολύχρονη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Julie Cosgrove, Raina Enss, Sara Girletz, Jamie Gray, Kim Huynh, Andrea Kastner, Annie King, Eveline Kolijn, Galia Kwetny και Romy Straathof.

Οι καλλιτέχνες και η επιμελήτρια θα έρθουν στην Αθήνα ειδικά για τα εγκαίνια.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Α.Ε. Αξιότιμη Michaëlle Jean, 27η Γενική Κυβερνήτης και Διοικητής του Καναδά (2005-2010).

Πληροφορίες για την έκθεση:

Διάρκεια: 5 Νοεμβρίου 2013 – 11 Ιανουαρίου 2014.
Εγκαίνια: Τρίτη 5 Νοεμβρίου και ώρα 20:00.

Ανοικτή συζήτηση με τους καλλιτέχνες και την επιμελήτρια:
Σάββατο 9 Νοεμβρίου, 12:00 – 14:00